arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Interview met BN'ers » Lodewijk Hoekstra

Interview

Lodewijk Hoekstra

Interview metLodewijk Hoekstra

Wie wonen hier:Lodewijk Hoekstra zijn vrouw en twee kinderen.
Waar:Woonboerderij
Woonstijl:Tuinstijl? Ik vind belangrijk dat het tuinieren wel op een milieuvriendelijke manier gebeurt.
Favoriete woonwinkels:Tuincentra die aandacht besteden aan biologisch en duurzaam tuinieren.

Lodewijk Hoekstra (1976) kreeg zijn liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. “Ik ben opgegroeid in Eemnes, waar mijn ouders een woonboerderij hadden. Daar, in de polder, had ik de natuur om me heen. Ik hielp vaak mee in de tuin en op mijn zestiende kreeg ik een bijbaantje als tuinier. Ik heb het altijd mooi gevonden om lekker buiten bezig te zijn, met mijn voeten in de modder.”

Hij besloot van zijn liefhebberij zijn beroep te maken en volgde een MBO-opleiding groenvoorziening waarna hij aan de slag ging als parttime hovenier. In 2003 kwam Eigen Huis & Tuin op zijn pad. “Iemand mailde mij dat er bij dat programma een vacature was voor tuinman. Ik heb toen een kort mailtje gestuurd waarin ik vroeg wat precies de bedoeling was. Ik verwachtte helemaal geen reactie te krijgen, maar plotseling kreeg ik een telefoontje van RTL en mocht ik langskomen voor een gesprek.”

Radio 10 Gold

Acht jaar later is Hoekstra niet meer weg te denken van het televisiescherm. In Eigen Huis & Tuin geeft hij elke zaterdag nuttige tuintips en gaat hij aan de slag in tuinen van kijkers. En onder het genot van een kop koffie vertelt hij sinds kort ook elke vrijdag bij Koffietijd op RTL 4 over de tuin. Diezelfde dag is hij inmiddels ook te beluisteren op Radio 10 Gold. “In dat radioprogramma kunnen luisteraars vragen stellen en behandel ik trends. Het is echt leuk om weer nieuwe ervaringen op te doen.”

Zijn televisie- en inmiddels ook radiowerk hebben van hem een bekende Nederlander gemaakt. Met als gevolg dat hij vaak wordt aangesproken door mensen op straat. Ik probeer daar altijd tijd voor te nemen”, vertelt hij. Ik heb voor dit werk gekozen en dat hoort er nu eenmaal bij. En de mensen zijn altijd erg aardig.” Bovendien maakt hij anderen graag even enthousiast voor tuin en natuur als dat hij zelf is.

Milieuvriendelijk

Maar hij vindt het belangrijk dat het tuinieren wel op een milieuvriendelijke manier gebeurt. “Denk bij alles wat je doet in de tuin goed na over de eventuele gevolgen voor natuur of milieu. Hij raadt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld af. “Zelf werk ik altijd met Ecostyle en hetzelfde geldt voor kunstmest. Ook werk ik niet met hardhout, omdat dat van de andere kant van de wereld moet komen. Ik gebruik dan liever larix of douglashout. Dat hout vergrijst ook heel mooi.”

Sowieso vindt hij dat mensen in de tuin bij voorkeur moeten werken met planten die in Nederland thuishoren. “In het voorjaar kan het hier nog behoorlijk vriezen en een dure plant als olijf overleeft dat niet altijd. Mensen raken dan teleurgesteld en hebben vervolgens minder zin in tuinieren.”

Hoekstra geeft de voorkeur aan biologisch en duurzaam tuinieren. “Je kunt zeker mooie hippe en strakke tuinen maken op een duurzame wijze. Natuur en milieu zijn tegenwoordig hip.” Insecten en vogels kunnen een belangrijke rol spelen in een duurzame tuin, vertelt hij. “Slakken kun je bestrijden met eco-slakkenkorrels, maar ook met vogels. En je kunt je tuin zo inrichten dat ze die weten te vinden. Plant bijvoorbeeld besdragende struiken om vogels aan te trekken. En bijen zijn dol op bloeiende planten als lavendel en vingerhoedskruid. Dieren in de tuin zijn goed voor de natuur en de tuin wordt dan echt een plek waar iets te beleven is.”

Klein onderhoud

Het meeste werk in de tuin moet in maart en april gedaan worden, maar ook in mei, wanneer dit verhaal verschijnt, is er genoeg te doen. “In mei en de maanden erna moet je de focus leggen op het kleine onderhoud als grasmaaien, knippen van de buxus en het wieden van onkruid. Je kunt in die periode ook voorjaarsbloeiende heesters als de forsythia en kerria snoeien en ook de winterjasmijn. En bind vaste planten op tijd op, dan blijven ze mooi staan tot het eind van het seizoen. Het zijn de kleinere werkzaamheden die ervoor zorgen dat de tuin er super uitziet en dat je er ook echt van kunt genieten.”

Ook als hij niet wordt omringd door televisiecamera’s spelen tuin en natuur een grote rol in zijn leven. Hij denkt bijvoorbeeld mee met gemeentes en ontwikkelaars over het groen bij nieuwbouwprojecten. “Ik vind dat je groen niet moet zien als last, maar als lust. Duurzaam groen is juist onderscheidend. Je kunt gemeenschappelijke binnentuinen maken en werken met grote bomen.”

Kinderen

Dat de natuur belangrijk is, wil hij ook op zijn eigen kinderen overbrengen. Samen met zijn vriendin – met wie hij komende zomer in het huwelijk treedt – heeft hij twee kinderen. “Ze zijn pas twee en drie jaar, maar weten nu allebei al wat een boom is een blaadje en een bloem.”

Het verontrust hem dat veel andere kinderen weinig binding met de natuur hebben. Ze brengen vaak meer tijd door achter de spelcomputer dan buiten. Hij heeft daarom plannen voor een kinderprogramma over natuur. “Maar daar kan ik nog niet veel over vertellen. Ik ben overigens nu al blij met alles wat ik doe en ik hoop dat ik mijn groene passie nog lang op de mensen mag overbrengen.”


Reageer

Lees ook:

Jurgen Smit >
Kimberley Klaver >
Bartina en Ronald Koeman >
Pernille La Lau >
Vivian Reijs >
Peggy Vrijens >
Kim Kötter & Jaap Reesema >
Koert-Jan de Bruijn >
Annette Gerritsen >
Jet Sol >
Jennifer Ewbank >
Marit van Bohemen >
Helen en Frank de Boer >
Fatima Moreira de Melo >
Dyanne Beekman >

Terug naar overzicht >>