arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Binnenkijkers » Landelijk » Binnenkijken bij Joke en Simon in Hulshorst

Binnenkijken

bij Joke en Simon

Huis vol landelijk antiek

De grote deeldeuren staan waagwijd open. Mussen tsjilpen in de beukenhaag. Ze bewonen dit erf en gebruiken de oude pomp als landingsplaats. Er hangt een serene rust rond dit rijksmonument. “De boerderij dateert van 1732”, vertellen Simon en Joke van Asperen. “Het was vroeger een pachtboerderij van Heerlijkheid Groot Essenburg. De boerderij is van binnen en van buiten grondig gerestaureerd. De heerd met de schouw, bedsteden, goot en opkamer is nog helemaal origineel. Kijk, daar zit nog de verhoging in de vloer waar vroeger het kabinet op stond. Dat moest droog blijven als de vloer werd geschrobd.”

Broodoven

De eeuwenoude ankerbalkgebinten met de robuuste, grillige gevormde balken, zijn ossenbloedrood geschilderd. De deuren hebben nog hun oorspronkelijke kleur. Toen het echtpaar Van Asperen hier 16 jaar geleden kwam wonen, hebben ze veel schrootjes, aftimmeringen en verlaagde plafonds moeten verwijderen. De gastvrije bewoners van ‘Hoeve Groot Essenburg’ zijn ware liefhebbers van het historische erfgoed. “Het oorspronkelijke bakhuisje was in elkaar gevallen”, zegt Simon spijtig. “Daarom hebben wij met oude bouwmaterialen een bakhuisje gebouwd naast de boerderij. Uitgangspunt was de bouwwijze van bakhuisjes uit die tijd. We hebben er een echte broodoven in gemaakt, met een schoorsteen tegen de kopgevel. De schouwlijst komt uit een oude boerderij in Doornspijk. Mooi toch, zo’n antieke, gemarmerde lijst?”

Primitief

Simon en Joke hebben het voorhuis – de hal en de heerd – omgetoverd tot antiekwinkel. Al sinds 1969 hebben ze hun eigen antiekzaak. Een tocht over de oude estriken en onder de lage deurkozijnen door leidt van de ene verrassing tot de andere. Tafels, kasten stoelen, aardewerk, broodplanken, vogelkooitjes, vergieten, Maria-beeldjes, hobbelpaarden, wilde zwijnenkoppen, houten wijnkannen: het voorhuis van ‘Hoeve Groot Essenburgh’ staat er vol mee. En alles is te koop. “Je vindt bij ons geen stijlvolle kabinetten”, zegt Joke. “Wij houden van landelijk, rustiek antiek. Meubels die iets primitiefs hebben en daardoor bijna modern zijn. Dat is de reden wat in onze woonkamer schilderijen van Anton Heijboer hebben hangen. Hij schilderde heel primitief, maar heel treffend!”

Vakkundige restauratie

De twee gedreven antiquairs hebben spullen van het Europese platteland, zoals ze het zelf samenvatten. Antiek uit Zweden, Oostenrijk, Zuid-Duitsland, Hongarije, Frankrijk en Nederland. Nee, ze kopen geen vrachtwagenladingen vol meubels, maar halen liever de krenten uit de pap. Ze komen binnen als ‘vuile’ meubels, zoals de specialisten het noemen: ongerestaureerd. Simon neemt ze onder handen en restaureert ze vakkundig. “Dat doen we met respect voor de historie. Wat weg is, is weg. Maar ontbreekt er een stukje van bijvoorbeeld een houten lijst, dan repareren we die. We hebben daarvoor stukjes hout verzameld uit de 17e en 18e eeuw. Sommige mensen geloven hun ogen niet als ze een meubelstuk terug zien na restauratie”, vertelt Joke.

Van Staphorst tot Hongarije

Op de voormalige graanzolder is zichtbaar dat meubels uit verschillende landen uitstekend bij elkaar passen. Hier is de riante slaapkamer van Simon en Joke gerealiseerd. De vloer, het plafond en de aftimmering zijn van planken gemaakt. Tegenover het bed staat een oude spinde uit Staphorst. Tegen de andere wand staan een fraai beschilderde dekenkist, ook uit Staphorst, gebroederlijk naast een houten bank uit Hongarije. “Dat sluit toch naadloos bij elkaar aan?”, zegt Simon. En hij wijst op de badkamer. “Dit noemen we een badkamer-en-suite”, glimlacht hij. “De badkamer en slaapkamer lopen in elkaar over. Het wasmeubel dat we gebruikt hebben, dateert van de 18e eeuw. Joke heeft de badkamer ontworpen.” Klanten die antiek kopen, kunnen (als ze dat op prijs stellen) van Joke advies krijgen bij de inrichting. Ze heeft ideeën te over…

Antiek in een modern huis

Het interieur van Simon en Joke laat zien wat er mogelijk is met antiek. Natuurlijk, de sfeer van de oude boerderij helpt een handje. Maar antiek is niet alleen voor mensen die in een rijksmonument wonen. Simon laat een nummer van Eigen Huis en Tuin zien uit de jaren tachtig. ‘Antiek interieur in een modern huis, een prachtige combinatie’, zo kopt het artikel. De eerste foto laat een moderne woning zien in Lelystad, de toenmalige woning van Simon en Joke. De andere foto’s lijken ook in een oude boerderij gemaakt te zijn. Maar schijn bedriegt. De twee bevlogen antiquairs wisten hun nieuwbouwwoning vanbinnen een landelijke, bijna monumentale uitstraling te geven. “Het publiek dat hier komt is dan ook heel gevarieerd. Natuurlijk zijn er echte antiekliefhebbers bij. Maar ook veel mensen die gewoon bewust bezig zijn met het inrichten van hun interieur. Wij nodigen ze graag uit voor een bezoek. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag zijn we open en op andere dagen zijn op mensen op afspraak welkom. Welkom op de heerd!”


Reageer

Lees ook:

6x prachtige stickers voor in de kinderkamer >
Binnenkijken bij Babs & Wim >
Binnenkomen bij Johan & Angélique >
Binnenkomen bij Peter en Marjanne >
Denk groot & ga voor stoer >
Binnenkijken bij Suzanne in ’t Graveland >
Binnenkijken bij Trude en John in Apeldoorn >
Binnenkijken bij Karen Glas in Edam >
Binnenkijken bij Esther en Patrick in Bussum >
Binnenkijken in een landelijke, stoere woning >
Binnenkijken in een boerenwoning in kerstsfeer >
Binnenkijken bij Simone en Dick >
Binnenkijken bij Jos en Jacqueline >
Binnenkijken bij Judith en Robert-Jan in Kampen >
Binnenkijken bij Hetty en Viktor in Apeldoorn >

Terug naar overzicht >>