arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Landelijk » Stoere materialen in uw huis?

Stoere materialen in uw huis?

“John en ik woonden met onze twee kinderen in het midden van het land. Onze familie hier, op de Veluwe, dus we reden regelmatig naar het oosten van het land. En iedere keer als we terug reden, zeiden we tegen elkaar dat we eigenlijk ook in deze regio wilden wonen. De mooie omgeving, de leuke wijken van Apeldoorn, het waren redenen voor ons genoeg redenen om een makelaar in te schakelen.”

Fout verbouwd

Het stel ging op huizenjacht en bekeek talloze oude woningen. “Want dat wisten we heel zeker, het moest een oud huis zijn. De staat van onderhoud deed er niet zo heel veel toe, als het maar niet heel erg fout verbouwd was. Door een schrootjesplafond kunnen wij prima heenkijken. Maar het is zo ontzettend jammer dat mensen mooie raampartijen of een originele erker vervangen door bijvoorbeeld doorzonramen. Want zie dat maar eens terug te brengen in de oude staat.”

Verliefd

Uiteindelijk nam de makelaar hen mee naar het huis waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds helemaal weg van zijn. Trude vertelt: “We stapten binnen en het was gelijk raak. Tot onze oren verliefd op dit huis, wat alles in zich had wat wij zochten. De vorige bewoners hadden het opgeknapt, maar alleen met noodzakelijke ingrepen. Ook zij hadden oog voor schoonheid en de authentieke elementen laten zitten. Maar er waren uiteraard meer gegadigden en we hebben buiten op de stoep direct een bod gedaan. Idioot misschien, maar ik was doodsbang dat het aan onze neus voorbij zou gaan.” Dat was gelukkig niet het geval. Trude en John wonen inmiddels twaalf jaar in een van de mooiste wijken van Apeldoorn: de Parkenbuurt. De huizen die hier staan zijn bijna allemaal gebouwd in de periode 1875-1940. Wie de tijd neemt en op zijn gemak rondloopt zal bij villa’s tal van leuke details ontdekken. Een serre in Jugendstilstijl, een veranda met Art Deco elementen, torentjes, belvedères of bordestrappen.

Consequent kleurgebruik

Wie bij het Trude en John op bezoek gaat, snapt direct hun passie voor dit huis. De entree heeft een schitterende, originele terrazzovloer, de statige bordestrap, de prachtige paneeldeuren, een woonkamer met aangrenzende serre waardoor van alle kanten het licht binnenstroomt en de ruim drie meter hoge plafonds. Het zijn stuk voor stuk zaken waar menigeen van droomt. In het hele huis heeft Trude consequent zwart-wit en grijstinten gebruikt. “Een huis als dit heeft naar mijn mening geen opsmuk nodig. Juist door het eenvoudige kleurgebruik komen de mooie details van de woning optimaal tot zijn recht. En ik pas liever een enkel, groot meubelstuk of accessoire toe dan heel veel verschillenden, dat leidt alleen maar af en zorgt voor onrust,” aldus onze gastvrouw.

Twee haarden

De stijl van Trude vang je niet onder een noemer: less-is-more of sober-chique. “Het maakt mij niet zo veel uit hoe het genoemd wordt. Waar het om gaat is dat je je prettig voelt in je eigen huis, maar ik denk dat less-is-more het meest treffend is. Grote, decoratieve elementen, maar niet te veel. Liever een grote bank dan twee kleine of een grote hanglamp dan her en der sfeerlampjes.” Omdat het huis ooit kamers-en-suite had, heeft de woonkamer twee open haarden. Een strak exemplaar die door de vorige bewoners is geplaatst en een originele, zwart marmeren. “Ik ben een ontzettende poetsmiep en hou niet van rommel of roetaanslag. John wil het liefst iedere avond de haard aan, maar ja, dat geeft weer heel veel rommel…Maar we hebben een prima compromis: de haard gaat alleen aan bij heel koud weer en een uitstekende fles wijn!” aldus een lachende Trude.

Gered van de sloop

Trude is een creatief type en altijd bezig. Thuis of in haar winkel in gebruikte merkkleding Reborn Fashion die ze samen met haar zus in Apeldoorn runt. “Kleding en het interieur zijn mijn passie en het ligt ook in het verlengde van elkaar. Ook in onze winkel ben ik graag bezig en aan het veranderen. Ik vind het leuk mensen te verrassen. met een mooie etalage of een prachtig gestylde tafel, prikkelende creaties, een uitnodigende koffiehoek met stijlvolle stoelen en een hip behangetje. En thuis ga ik lekker door. Ik verander continue. Ik denk dat ons interieur de afgelopen elf jaar al zo’n twaalf keer is veranderd. Grote veranderingen dan hé, kleine dingetjes doe ik tussen neus en lippen door. Ik kan ’s avonds lekker op de bank zitten en bedenken dat er een andere kleur op de muur moet en andere eetkamerstoelen moeten komen. En dan heb ik geen rust voordat het zo ver is.” Ze koopt overal: winkels in de omgeving, brocante- en rommelmarkten, snuffelschuren. “Ik houd van de mix oud & nieuw. Onze strakke, Italiaanse bank en de meeste lampen zijn nieuw. Dat zijn basiszaken die goed moeten zijn. Maar een interieur wordt echt eigen als je er leuke, gekke of oude zaken aan toevoegt. Door zo’n stoel te bekleden met koeienhuid. Of de roedeverdeelde voorzetramen. Die heb ik tijden terug van de sloop gered. Ze staan nu in de woonkamer voor ons koude, enkelglas. Ze zijn decoratief en functioneel.”

Geen kleur

Ze schuift niet veel met haar meubels. Aan de voorkant van de kamer staat de eethoek, halverwege de kamer de zithoek en achterin een tafel met stoel die dienst zouden kunnen doen als bureau. “De indeling staat redelijk vast, maar alleen maar qua plek, niet qua meubilair. Want ik vind niets zo leuk dan veranderen en dan helemaal tevreden gaan genieten.” Wat opvalt is dat er helemaal geen bloemen of planten in huis staan. “Mijn less-is-more principe voer ik ver door. In meubelen, kleur en levend groen!” aldus een lachende Trude. “Ik vind een grote bos bloemen bij anderen mooi hoor, maar hier niet. En ik ben geen kleurenmens, niet voor in huis en niet voor mijn kleding. Een accentkleur in huis is niet aan mij besteed. Ik houd van stoere, neutrale tinten. Die zijn rustgevend en tijdloos.”

Garageverkoop

Trude is geen bewaarder. Is ze ergens op uitgekeken dan verdwijnt het richting de garage waar ze regelmatig een verkoop organiseert voor vriendinnen. “Dan bel of mail ik een rondje met de mededeling dat er weer tal van leuke dingen in m’n schuur staan. Ik kom heel vaak spullen van ons tegen bij vriendinnen thuis. Dat is toch ontzettend leuk, dat iemand anders er weer tijden plezier van heeft!?


Reageer

Lees ook:

Zo zorg je voor een landelijk interieur >
Met deze 7 tips richt je een comfortabele zithoek in >
7 tips voor een romantische tuin >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een moderne boerderij look in huis >
Zo ga je voor een unieke aankleding in de hal >
Kamer over in huis? Maak er een leeskamer van! >
Nieuwe loungeset kopen voor in de tuin: 6 tips >
Je eigen woonstijl ontdekken: zo doe je dat! >
Zo creëer je eenheid in de woonkamer >
Witte meubels in huis: verschillende voorbeelden >

Terug naar overzicht >>