arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Blog » Marie-Gon Vos » Column 2: Tips voor het kopen van een nieuwe bank

Column 2: Tips voor het kopen van een nieuwe bank

Ten eerste is de maatvoering en vorm van groot belang in het geheel van het interieur. Daarnaast is het goed om te weten wat u belangrijk vindt aan de bank zelf. Houdt u van een actieve zit, of wilt u het liefst languit liggen? Wilt u losse kussens voor een nonchalante look, of moet de bank juist een strakke uitstraling hebben? En hoeveel mensen moeten er comfortabel kunnen zitten? Een feestje hebt u maar enkele keren per jaar, dus het aantal comfortabele zitplekken moet realistisch zijn.

Ideale opstelling

Allereerst bepaalt u in de indeling waar de bank en de andere zitmeubelen moeten komen te staan. Schuif net zo lang tot u de ideale opstelling hebt gevonden. Schakel voor een goede indeling eventueel een interieuradviseur in. Vaak kan hij of zij u weer op nieuwe ideeën brengen.

Bedenk wat u wilt, twee banken, een bank en twee fauteuils, een hoekbank, een loveseat of misschien een hocker erbij? Met een bank en losse fauteuils bent u flexibeler als u eens van indeling wilt veranderen, dan met twee banken. Als u toch graag voor twee banken gaat, kies er dan twee in dezelfde maatvoering. Dit geeft veel meer rust.

Hoekbank

Veel mensen gaan momenteel voor de hoekbank. Maar het formaat en de vorm van de kamer moet dit wel toelaten. Bedenk dat de hoek van een hoekbank niet echt een zitplek is, terwijl hij wel de ruimte daarvan inneemt. Als uw kamer niet ruim genoeg is, kies dan liever een lange bank met één of twee losse poefs erbij. En leg daar dan eens een groot dienblad op; multifunctioneel. Zijn de armleuningen van de bank of fauteuil breed? Daarvoor zijn speciale leuning-dienblaadjes gemaakt. Zodat u uw kopje koffie onbezorgd op de leuning kunt zetten.

Loveseat

Als u juist een grotere ruimte tot uw beschikking hebt, is het wellicht een idee om een XL-bank en één of twee loveseats te nemen. Een loveseat is eigenlijk een anderhalf zit. Als volwassene zit u er heel royaal in, maar voor twee jonge kinderen is het een prima bankje. En voor een verliefd stel is deze stoel natuurlijk ideaal; vandaar de naam. Zo’n stoel geeft meteen een beetje body aan de ruimte. Een fauteuil met ‘normale’ afmetingen kan als een poppenhuisstoeltje overkomen. Gek genoeg kan juist voor een kleine ruimte een extra grote bank ook een prima oplossing zijn. Kies dan wel voor verder weinig grote meubelen. De bank is dan de blikvanger. Soms zou die bijna van muur tot muur kunnen lopen voor een overweldigend effect.

Poefs

Hockers, of poefs, zijn een ideale aanvulling in de zithoek. Als u ze tegen de bank aanschuift, kunt u een relaxt avondje televisie kijken. Ze kunnen ook fungeren als extra zitplek als er onverwacht vrienden komen en met een dienblad erop hebt u snel een extra bijzettafel. Als u een poef met een klep neemt, hebt u ook nog eens extra opbergruimte. Voor de nodige rust in het interieur is het raadzaam een poef in dezelfde stof als de bank te kopen. Maar wilt u juist accenten leggen, dan kunt u ook een poef in een contrastkleur kiezen.

Zitcomfort

Is het bij u thuis regelmatig een ‘zoete inval’ en zijn er vaak veel mensen in een kleine ruimte? Overweeg dan om heel comfortabele eetkamerstoelen met armleuning aan te schaffen. Die schuift u gemakkelijk aan in de zithoek, zodat iedereen lekker zit. Over het zitcomfort valt veel te vertellen, maar die moet u vooral ervaren. Er zijn veel technieken om een zitmeubel te maken. Het ene meubel zal stevig zitten, en in een andere kunt u juist helemaal wegzakken. Laat u goed informeren in de winkel, en maak niet de beslissing aan het einde van de (winkel)dag als u moe bent van het slenteren. Want dan zit elke bank heerlijk.


Reageer

Lees ook:

Column 1: Het gemis van een eenheid in huis >

Terug naar overzicht >>